Home Toronto

Toronto

door backdoor

Toronto heeft iets meer dan 2,9 miljoen inwoners en ligt in de Canadese staat Ontario. Het is een stad die minder waardering krijgt die het eigenlijk verdient. Onterecht want Toronto is een overweldigende stad met levendige wijken, goede restaurants en hoge gebouwen. Kortom: De ídeale mix tussen cultuur, cuisine en night life.

Geschiedenis van Toronto

De eerste bewoners van de regio waren de inheemse stammen van de Huron, de Mississaugas, Wendat en de Iroquois. De eerste Europeanen die het gebied bezochten waren Franse handelaren in 1750. De echte eerste inwoners waren soldaten, vluchtelingen en slachtoffers van de Revolutionaire Oorlog.

In 1793 kreeg het gebied de naam en nederzetting York. Deze naam werd gegeven door Luitenant John Graves Simcoe. York was met zo’n vijftig gezinnen maar een klein stadje maar al wel de hoofdstad van het toenmalige Boven-Canada.

De plaats waar de bomen in het water staan

In 1812 brak er een oorlog uit die York in vuur en vlam zette. Amerikaanse soldaten waren de daders maar de daadkracht van de inwoners bouwden de stad weer op. Veel immigranten trokken naar Canada en daardoor groeide de stad, kennis en kunde. Op 6 maart 1834 kreeg York de naam Toronto.
Zo heette het gebied voor heen namelijk ook al. De naam was afgeleid van ‘Iroquois ‘. Wikipedia weet te vertellen dat de Huron de regio deze naam had gegeven en laat weten dat Iroquois letterlijk betekent: ‘plaats waar bomen in het water staan’.

De stad groeide onverminderd door en was ook al een belangrijke doorvoerhaven voor stoomboten geworden. Ook werd er straatverlichting aangebracht.

De Canadese stad zou door de industrialisering niet alleen uitgroeien tot de nummer 2 stad van Canada maar ook tot grootste economische handelshaven van Canada. Hier was het geld te verdienen en door werkgelegenheid kwamen hier dan ook mensen uit de hele wereld werken.

Toronto: Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een immigrantengolf op gang van mensen die in Canada ging wonen. Veel Nederlandse boeren trokken tussen 1950 – 1990 naar Canada om hier hun vak uit te oefenen en leefden in heuse Nederlandse gemeenschappen. In 1980 was Toronto uitgegroeid tot grootste stad van het land. Dit decennia was erg belangrijk voor de mensen in Toronto want grote bedrijven maken de stad tot hun thuishaven.

Vandaag de dag in Toronto…

Vandaag de dag is Toronto hét economische centrum waar alles gebeurt. Niet de hoofdstad zoals velen denken want die eer is voor Ottawa. Ook een leuke stad trouwens, maar de stad waarover we het hebben staat in de top-5 grootste steden in Noord-Amerika. In Toronto vind je de belangrijkste economische bedrijven en ontwikkeling op het gebied van media, software, financiën, telecommunicatie en medische wetenschap.

Bezienswaardigheden in Toronto

Vergis je niet, Toronto is best een grote stad. Misschien niet zo groot als steden als Los Angeles of New York, maar er is ontzettend veel te doen en er zijn mooie accommodaties om te verblijven. Bekijk hieronder veertien tips die we je geven in willekeurige volgorde.

toronto

1. CN Tower

Wat het vrijheidsbeeld is voor New York en de Space Needle voor Seattle is de CN Tower (Canadian National) voor Toronto. Een bijzonder herkenningspunt dat in 1976 gebouw werd om te laten zien waartoe de Canadese industrie toe in staat was. Nou, dat is ons inziens gelukt want het gebouw is de op een-na-hoogste gebouw ter wereld van maar liefst 553 meter hoog. Boek jouw bezoek hier.

Adres: 290 Bremner Blvd, Toronto, ON M5V 3L9, Canada

2. St Lawrence market

Moet je nog boodschappen doen? Of wil je gewoon even wat lekkers eten? Op de markt van St. Lawrence kun je verse boodschappen halen zoals groenten, fruit, vis en vlees. De markt is ruim tweehonderd jaar oud en op zaterdag vind je hier een gezellige boerenmarkt met streekproducten zoals koekjes, gerechten, honing en sauzen. Op zondag kun je mooi antiek scoren, niets mis mee toch?

Adres: Toronto, Ontario M5E 1C3, Canada

3. Kensington Market

In de jaren ’20 stond het bekend als een Joodse wijk waar inwoners kraampjes voor hun voordeur hadden om hun waren te verkopen. Dit is een wijk wat tevens een smeltkroes van culturen is. Hier in deze hippe wijk kun je tevens marktkraampjes vinden met leuke dingetjes. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt er verkocht. Nabij de markt kun je ook leuke straatjes vinden met gezellige barretjes en restaurants. Leuke wijken in de buurt zijn The Annex en Yorkville.

Adres: Kensington Ave, Toronto, ON M5T 2K2, Canada

toronto

4. Distillery District

Kunstgalerijen, boetiekjes en café’s zwaaien de scepter hier. De wijk heeft een fijne klassieke sfeer. Bij de veelal oude gebouwen die er staan geeft je het idee dat je het verleden binnenloopt.

Adres: 55 Mill St, Toronto, Ontario M5A 3C4 Canada

toronto

5. Woodbine beach

Even een dagje relaxen en even een break van het drukkere centrum? Pak dan de fiets en fiets een klein half uurtje naar Woodbine beach. Hier kun je, als het mooi weer is, lekker zwemmen en zonnebaden. Mocht je toch iets actievers willen ondernemen dan kun je hier ook volleyballen.

Adres: 1675 Lake Shore Blvd E

toronto

6. Eaton Centre (Shopping mall)

Vernoemd naar de Ierse immigrant Timmothy Eaton kun je hier als shopper je hart ophalen. Deze shopping mall beschikt over maar liefst meer dan 300 winkels. Bezoek je het Eaton Centre tijdens de Kerstperiode dan kun je genieten van een mall die er sprookjesachtig uitziet.

Adres: 220 Yonge St, Toronto, ON M5B 2H1, Canada

Tips

Tip 1

Voor sommige misschien ‘too much’ maar als je toch in Canada bent, probeer dan eens poutine. Dat is een bord of bakje patat waarover kaassaus en jus is gegoten. Hate it or love it, er is geen tussenweg.

Tip 2

Ga je de Niagara Falls bezoeken? Let dan op want deze bestaat uit 3 watervallen waarbij er ook een ‘Amerikaanse zijde’ bestaat, dus neem je ESTA-reistoestemming mee of heb hem in ieder geval aangevraagd.

Tip 3

Ben je op 21 december in Toronto? Mooi! Vier dan het Kensington Karnaval mee. Dit schijnt een behoorlijke happening te zijn. Tijdens deze viering wordt de wijk versierd en kun je kijken naar mooie optochten.

Tip 4

Houd je van bier? Bezoek in Toronto dan eens een van de vele bierbrouwerijen.

Tip 5

Houd je van wijn? Op iets meer dan anderhalf uur rijden van Toronto liggen wijngaarden waar je wijnproeverijen kunt doen.

7. Tommy Thompson Park

Even de stad ontvluchten doe je in Tommy Thompson Park. Hier kun je lekker fietsen, wandelen, beetje joggen of bijzondere vogels kijken (zowel in de lucht als op het land).

Adres: Tommy Thompson Park, 1 Leslie Street, Toronto

8. Dundas Square

Eten, drinken en shoppen, anders kunnen we het niet samenvatten. Hier hoef je je dus nooit te vervelen. Daarnaast wordt er op dit plein veel festiviteiten zoals concerten en festivals gehouden. Dit kun je wel een beetje vergelijken met New York’s Times Square vanwege de excentrieke figuren die je zult zien rondlopen.

Adres: the intersection of Yonge Street and Dundas Street

toronto

9. Toronto Islands

Dit ‘stukje Toronto’ zat ooit vast aan het vasteland maar door de hevige storm die een aardverschuiving teweeg bracht splitste het zich in 1858 af. Vancouver City heeft Vancouver Island, dat heeft Toronto ook met Toronto Islands. Hoewel de Toronto-versie wel heel veel kleiner is kun je hier genieten van de rust, ruimte, natuur, strand en een prachtig uitzicht op de skyline van Toronto en aan de andere kant heb je een mooi uitzicht op Ontario Lake. Je kunt hier kano’s huren en op die manier genieten van de natuur. Een leuke tip is om hier een kanotocht te maken bij zonsondergang.

Adres: Tommy Thompson Park, 1 Leslie Street, Toronto

toronto

10. Royal Ontario Museum

Ja, deze mag je eigenlijk niet overslaan. De Royal Ontario Museum is een van de grootste museum van Noord-Amerika en herbergt maar liefst zes miljoen objecten. Dit toonaangevende museum bestaat sinds 1914 en telt maar liefst 40 galerieën. Boek jouw bezoek hier.

Adres: 100 Queens Park, Toronto, ON M5S 2C6, Canada

toronto

11. Hockey Hall of Fame

Canadezen kunnen over ‘hockey’ praten met passie. Deze winterse sport is dan ook dé sport van Canada. Voor de echte sportfan is het een must om het museum te bezoeken. Hier kun je beelden bekijken, een documentaire in het Tim Hortons Theater en zie je oude tenues en leer je over de geschiedenis van de sport en de duistere maffia-praktijken die hier regelmatig bij kwam kijken.

Adres: 30 Yonge St, Toronto, ON M5E 1X8, Canada

toronto

12. City Hall

Deze prachtige City Hall werd geopend in 1965 en kende toen een moderne architectuur. Erg hip voor die tijd. Vandaag de dag kun je dit gebouw niet alleen van buiten bekijken maar ook van binnen. Het gebouw is voorzien van prachtige muurschilderingen, antieke objecten en marmeren vloeren uit Italië.
Adres: 60 Queen St W

toronto

13. Niagara Falls

Deze bekende watervallen kunnen we natuurlijk niet overslaan. Neem hier wel de tijd voor want vanuit de stad is het nog zo’n anderhalf uur rijden om de falls te bereiken. Mocht je met de auto gaan stop dan even bij Niagara on the Lake. Dit is een ietswat toerisch dorpje wat je zo in een Hollywoord-film zou kunnen zien. Boek jouw bezoek hier.

Adres: 6650 Niagara Pkwy Niagara Falls Ontario Canada

toronto

14. Casa Loma

Het ‘Huis in de Bergen’ is tegenwoordig te bezoeken als museum. Dit gigantische in gotische stijl gebouwde huis met 98 kamers is een lust voor het oog. De bouw duurde dan ook een tijdje en werd aanvankelijk gebouwd als woning voor Sir Henry Mill Pellatt tussen 1911 – 1914. Het huis heeft leuke extra’s zoals een grote wijnkelder en ondergrondse gangen naar de stallen. Eenmaal binnen tref je marmeren vloeren, meubels uit Europa en kroonluchters van kristal en een mooie verzameling vintage auto’s. Een toegangskaartje kost 25 Canadese dollar. Boek jouw bezoek hier.

Adres: 1 Austin Terrace, Toronto, ON

toronto

Sport in Toronto

Toronto is een echte sportstad. Niet alleen om te beoefenen maar ook om te bekijken op topniveau. De stad organiseert jaarlijks twee marathons waarvan de Toronto Waterfront Marathon de bekendste is.

In Toronto en andere Canadese steden zoals Vancouver en Montreal wordt football gespeeld op de Europese manier. Toronto FC speelt in de Amerikaanse Major League Soccer en York United FC speelt in de lokale Canadian Premier League. Maar ook in typische Noord-Amerikaanse sporten blinkt Toronto uit.

De Blue Jays spelen in de Major League Baseball en wonnen de World Series al eens in ’92 en ’93. Houd je meer van basketbal? Bezoek dan eens de Toronto Raptors, zij wonnen niet al te lang geleden de NBA. Ook is ijshockey in Canada een traditioneel populaire sport. Met de Toronto Maple Leafs kun je je hart ophalen. Overigens noemen Canadezen ijshockey gewoon ‘hockey’. Dat is sportief genieten pur sang.

Leuke dingen om alvast te boeken!

Wil je er zeker van zijn dat je nog terecht kunt bij een leuke activiteit? Boek dan hieronder alvast jouw gewenste tour! Dan kun je deze ook weer afvinken en alvast met de voorpret beginnen.

Extra informatie

Stad: Toronto Klimaat: Landklimaat
Staat: Ontario Vervoer: Uber, metro, taxi en bus.
Hoogte: 76 m Oppervlakte: 629,91 km².
Inwoners: 2.930.000 Tijdverschil: 9 uur vroeger dan in Nederland/België
Vliegveld: Toronto Pearson Airport Nuttige websites: Toronto voor Beginners

Praktische informatie

Hoe kom je er?: Voor goedkope vliegtickets ga naar Momondo of Kayak of KLM.
Van vliegveld naar centrum: Bereken en bekijk hier via Google Maps jouw route
Overnachten: Booking.com vanwege de gunstige prijzen en soepele annuleringsvoorwaarden. Kortingspas: Nee.
Fooien: Ja Doordat veel personeel een laag basissalaris krijgen is het in de V.S. / Canada gebruikelijk om fooi te geven. Mensen die je helpen met bagage 1 a 2 dollar, taxichauffeurs 10-15%, barman 1 dollar, aan tafel serveerder 15-20%.
Steden in de buurt Quebec, Montreal, Ottawa, Calgary, Vancouver.

Extra reisinformatie

ESTA reistoestemming Voor het bezoeken van de Verenigde Staten heb je een reisdocument nodig. Tegenwoordig is hiervan ook een app. Bekijk hier de website.
Creditcard Tijdens een bezoek aan zowel de V.S. als Canada ga je een creditcard nodig hebben.
Paspoort Deze moet minimaal 6 maanden geldig is als je terugkomt
Stekker Voor de V.S. en Canada heeft u een reisstekker nodig. Wees goed voorbereid en bekijk hier jouw opties.
Reisverzekering Zorg ervoor dat je een verzekering met werelddekking hebt.
Maximum verblijf: 90 dagen
Taal: Engels en Spaans
Valuta: Amerikaanse Dollar
Landcode: 001

Hotels, appartement, hostel of woonboot?

Wij boeken onze accommodatie vaak bij Booking.com vanwege de gunstige prijzen en soepele annuleringsvoorwaarden. Bij de meeste accommodaties kun je zelfs tot 24 uur van te voren annuleren. Altijd handig, nietwaar?

Wist je dat?

  • Toronto Stock Exchange tot een van de belangrijkste beurzen behoort?
  • Er in Toronto meer dan 140 talen worden gesproken?
  • De Skypod van de CN Tower maar liefst 447 meter hoog is?
  • Toronto Pearson zo’n 40 minuten van het centrum ligt?
  • Heb je geen haast? Neem dan de Canadian train van Toronto naar Vancouver. De trein met zijn panorama-dak biedt een bizar mooi uitzicht over de Rocky Mountains.
  • Je veel geld kunt besparen met de Toronto Card? Hiermee kun je de bekendste bezienswaardigheden bezoeken en krijg je nog eens korting op veel restaurants ook.
  • Houd je van ‘groen’? Bezoek dan eens de parken van Humber Bay Park, Queens Park en de tuinen van Allen Gardens.

Boek je activiteit hier

Laat de voorpret alvast beginnen en boek je tour alvast.Booking.com

Stadsfilm