Home Philadelphia

Philadelphia

door backdoor

Philadelphia
Philadelphia is misschien wel Amerika’s meest onderschatte stad. De op zes na grootste stad in de Verenigde Staten heeft iets meer dan anderhalf miljoen inwoners en heeft je op historisch en cultureel gebied erg veel te bieden.

Geschiedenis van Philadelphia

Philadelphia was zoals andere Amerikaanse steden in het verleden slechts een stuk grond waar de ‘First nations’ (inheemse bevolkingsgroepen) de scepter zwaaiden. Met name de Paleo-indianen en Lenni-Lenape-indianen leefden hier, vrij afgezonderd van de buitenwereld. In deze regio leefden verschillende soorten stammen die een eigen taal hadden, Unami.

In de zeventiende eeuw liep het aantal Lenape-indianen snel terug doordat Europese kolonisten onbekende ziektes meebrachten zoals mazelen en pokken. Ook werden de meeste in de achtiende eeuw door kolonisten verjaagd uit hun eigen leefomgeving en volgden er conflicten waarbij veel mensen van de inheemse bevolking het leven liet.

Hollandse nederzetting

Philadelphia werd door, hoe kan het ook anders, Nederlanders ontdekt. Hoewel Nederland mondiaal maar een klein land was heersten zij over de zee met hun handelsgeest maar helaas ook slavernij. In 1609 vaarde kapitein Henry Hudson (toen in dienst van de VOC) naar de kust waar nu Philadelphia ligt. Dit gebied werd in 1623 onderdeel van ‘Nieuw Nederland’. De kolonie was gesticht om handel te drijven met de lokale bevolking. Het grappige feit wil dat in 1638 Zweedse kolonisten zich onder leiding van Nederlander Peter Minuit zich hier vestigden. Op hun beurt stichtte zij Nieuw Zweden.

1642 was het jaartal dat hier Engelse nederzettingen werden gesticht en was het even rustig. Helaas hield de rust niet al te lang stand en kreeg men onenigheid over landrechten. Iedere nederzetting wilde een gelijke toegang houden tot het gebied van de inheemse bevolking om handel mee te drijven, dan met name bont. Na een aantal Zweedse invallen besloten de Nederlanders om de lokale First Nations hun grond te kopen om het stukje Nieuw Nederland verder uit te breiden.

Nederland kocht het inheemse gebied dat Wigquachkoing Scituated heette en konden het goed vinden met de Zweden. Met de Zweden smeedde de Hollanders een plannetje om de puriteinse Engelsen uit het gebied te krijgen. Dit conflict liep hoog op en ook kregen de Zweden het met de Nederlanders aan de stok.

Uiteindelijk kwamen de Nederlanders als winnaar uit de bus en konden hun Nieuw Nederland uitbreiden. Uiteindelijk ruilden de Nederlanders hun grondgebied voor het Engels grondgebied een ‘stuk’ verderop. Dit stukje heet Suriname.

Belangrijkste havenstad van het land

Begin 1800 was the city of Brotherly Love uitgegroeid tot belangrijkste havenstad van het land. Een aantal jaren later moesten zij die titel overdragen aan New York City. Philadelphia ging zich focussen op industrie en kreeg hierin veel succes. Met name de papier- en schoenindustrie vierde hoogtij en bracht de stad welvaart en werkgelegenheid. De onafhankelijkheidsstijd werd 200 kilomter bij Gettysburg uitgevochten dus bleef de stad vrij van schade.

Philadelphia groeide groter

Ondertussen groeide Philadelphia steeds verder en verder. In de twintigste eeuw werd het Benjamin Franklin Parkway aangelegd die het stadhuis met het Fairmount Park verbond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg de stad een economische impuls doordat het van de Amerikaanse overheid de opdracht kreeg marineschepen te bouwen. Er gebeurde veel in die tijd. De Spaanse Griep brak uit en hierbij overleden 12.000 mensen.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog moest ook Philadelphia opkrabbelen en was er een tekort aan huizen. Dit omdat veel Afro-Amerikanen vanuit het zuiden naar de stad waren op zoek naar een betere toekomst. Dat leidde tot rassenrellen en plunderingen die 341 gewonden 774 arrestaties leidde.

Maffia

Misschien verwacht je deze ‘maffia-praktijken’ alleen in steden zoals Chicago of New York maar in de jaren ’80 woedde ook in Philly een heuse maffia-oorlog. Het hoogtepunt hiervan was wanneer maffia-baas Angelo Bruno werd vermoord. Aan het einde van de jaren ’80 was de stad nagenoeg bankroet en stond maar liefst 250 miljoen dollar in de rode cijfers. De nieuwe burgemeester Rendell wist hier echter verandering in te brengen en nieuwe investeringen aan te trekken dat de stad financieel in balans bracht.

Het weer in Philadelphia

Het weer in Philadelphia is niet altijd even voorspelbaar en kent een vochtig subtropisch klimaat. Juli is de warmste maand met gemiddeld zo’n 25,6 graden. Januari is met 0,6 graden het koudst. In deze maand valt ook de meeste neerslag en in oktober het minst. Ook kan het flink sneeuwen in Philadelphia. Februari is een echte sneeuwmaand want er kan wel 22 centimeter aan sneeuw vallen.

Bezienswaardigheden in Philadelphia

Philadelphia kent veel bezienswaardigheden, wel 67 ‘National Historic Landmarks’. Daarmee staat de stad op plaats 3 in de Verenigde Staten. Mooie bezienswaardigheden die beslist het te bezoeken waard zijn zijn. Het is een grote stad en niet alles is op loopafstand te vinden. Wil je de stad goed verkennen, dan is het ook mogelijk om met een Hop on Hop off bus tegaan. Deze laat je de hele stad en haar bezienswaardigheden zien in 1 busrit. Ideaal nietwaar? Hieronder hebben we een greep uit de meest interessante bezienswaardigheden in Philadelphia. We beschrijven hieronder 9 stuks in willekeurige volgorde.

1. Independence Hall
In dit prachtige gebouw werd op 4 juli 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring aangenomen. Deze werd gebouwd tussen 1732 en 1756 en heette eerst het State House of the Province of Pennsylvania. Een hele mond vol en die naam werd later gewoon ‘Independence Hall’. Het gebouw werd in 1979 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Adres: 520 Chestnut St, Philadelphia, PA 19106, Verenigde Staten

2. Liberty Bell
De Liberty Bell is het meest beroemde klok en symbool in Philly. Deze kun je vinden in het huis tegenover Independence Hall. Deze klok werd gebruikt om de burgers bijeen te roepen voor de ‘Declaration of Independence’ in 1776.

Adres: 526 Market St, Philadelphia, PA 19106, Verenigde Staten

3. Eastern State Penitentiary
In deze spookachtige gevangenis zaten ooit de meest gevaarlijke criminelen van Pennsylvania. De bekendste was ongetwijfeld Alphonse “Scarface” Capone. De gevangenis sloot in 1971 en doet tegenwoordig dienst als museum. Hier kun je rondlopen, de cellblokken in en leren over het leven van vroeger in de bajes. Mocht je alvast tickets willen boeken dan kan dat hier.

Adres: 2027 Fairmount Ave, Philadelphia, PA 19130, Verenigde Staten

4. Reading Terminal Market
Deze overdekte boerenmarkt dateert uit 1893. Hier kun je lokale speciliteiten proeven die veelal met de hand gemaakt zijn. Zo kochten wij een paar extra flesjes BBQ-saus van Amish. Hier kun je jouw dagelijkse boodschappen doen en dingen kopen zoals vlees, vis, groente en fruit. Maar ook gewoon lekker eten en je vergapen aan alle mooie kleuren en geuren. Dit is met meer dan 400 verkoopstands best een grote markt.

Adres: Adres: 1136 Arch St, Philadelphia, PA 19107, Verenigde Staten

5. Elfreth’s Alley
Het historische straatje Elfreth’s Alley is gelegen in Old Philadelphia en is in 1703 aangelegd. Deze straat heeft aan weerszijden 32 huizen en heeft tevens ook een museum, genaamd Elfreth’s Alley Museum.

Adres: 126 Elfreth’s Alley Philadelphia, PA 19106

6. Philadelphia Museum of Art
Om dit gebouw kun je moeilijk heen, al is het alleen al omdat Rocky er letterlijk voor staat. Het PMOA is een van de grootste kunstmusea van het land en stelt meer dan 240.000 stukken tentoon.

Adres: Adres: 2600 Benjamin Franklin Pkwy, Philadelphia, PA 19130, Verenigde Staten

7. Congress Hall
Het Amerikaanse congres zetelde hier en ligt aan Chestnut Street. Deze werd gebouwd tussen 1787 en 1789 en werd veelvuldig gebruikt toen Philadelphia nog de hoofdstad van het land was.

Adres: Independence Square, at 6th and Chestnut Streets

8. Philadelphia’s Magic Gardens
De Magic Gardens is een non-profitorganisatie van artiesten die kunstwerk maken van afval. Toen we deze Gardens bezochten waren we verbaasd van het hoge niveau en genoten intenst van de tegels van mozaïekkunstenaar Isaiah Zagar.

Adres: Adres: 1020 South St, Philadelphia, PA 19147, Verenigde Staten

9. Independence National Historical Park
Het national historical park ligt naast de Independence Hall. Het park werd gebouwd en afgerond tijdens de jaren dertig. Het heeft een omvang van 22 hectare en hier kun je een leuke wandeling doorheen maken. Aan het park grenzen onder meer Carpenters Hall, Christ Church, City Tavern, Congress Hall, Liberty Bell Center en de Independence Hall.
Adres: 4Adres: Philadelphia, PA 19106, Verenigde Staten

10. U.S. Mint
In deze fabriek werd het eerste muntgeld van Amerika gemaakt. Hier kun je tijdens een rondleiding zien hoe het geld gedrukt wordt. In 1792 werd hier als eerste fabriek gestart met het drukken. Tegenwoordig worden in minder dan 24 uur een miljoen munten gefabriceerd. Het gehele proces is te volgen tijdens een rondleiding en is geheel gratis.

Adres: Adres: 151 N Independence Mall E, Philadelphia, PA 19106, Verenigde Staten

Winkelen Philadelphia

In Philadelphia kun je uitstekend winkelen. Belastingvrij winkelen doe je in King of Prussia Mall (zie foto hierboven) en in Rittenhouse Row. Kleding en andere accessoires koop je hier tegen een lagere prijs. In Downtown Philadelphia en Chinatown is het ook goed winkelen en kun je goede koopjes scoren.

Sportwedstrijd bezoeken in Philadelphia

Je kunt The City of Brotherly Love met recht een sportstad noemen. Altijd wordt er wel gesport op niveau. Ook als toeschouwer kun je een wedstrijd bijwonen, plezier verzekerd! Van welke teams kun je onder andere een wedstrijd bijwonen?

Philadelphia Phillies (Baseball)
Philadelphia Eagles (American football)
Philadelphia 76ers (Basketball)
Philadelphia Flyers (Ice Hockey)
Philadelphia Union (Soccer)

Leuke dingen om alvast te boeken!

Extra informatie

Stad: Philadelphia Klimaat: Vochtig subtropisch klimaat
Staat: Pennsylvania Vervoer: Uber, metro, taxi en bus.
Hoogte: 12m Oppervlakte: 369,59 km²
Inwoners: 1.580.863 Tijdverschil: 6 uur vroeger dan in Nederland/België
Vliegveld: Philadelphia International Airport Nuttige websites: www.visitphilly.com

Praktische informatie

Hoe kom je er?: Voor goedkope vliegtickets ga naar Momondo of Kayak of KLM.
Van vliegveld naar centrum: Bekijk via Google Maps jouw route vanaf het vliegveld
Overnachten: Boek een accommodatie via Booking.
Kortingspas: Philadelphia Go City Pass
Fooien: Ja Doordat veel personeel een laag basissalaris krijgen is het in de V.S. gebruikelijk om fooi te geven. Mensen die je helpen met bagage 1 a 2 dollar, taxichauffeurs 10-15%, barman 1 dollar, aan tafel serveerder 15-20%.
ESTA reistoestemming Voor het bezoeken van de Verenigde Staten heb je een reisdocument nodig. Tegenwoordig is hiervan ook een app. Bekijk hier de website.
Creditcard Tijdens een bezoek aan zowel de V.S. als Canada ga je een creditcard nodig hebben.
Paspoort Deze moet minimaal 6 maanden geldig is als je terugkomt
Stekker Voor de V.S. en Canada heeft u een reisstekker nodig. Wees goed voorbereid en bekijk hier jouw opties.
Reisverzekering Zorg ervoor dat je een verzekering met werelddekking hebt.

Start jouw voorpret met een filmpje!

Start alvast met jouw reis en bekijk de stad in deze stadsfilm van Expedia.