Home New Orleans

New Orleans

door backdoor

New Orleans, NOLA of La Nouvelle-Orléans is de grootste stad van de staat Louisiana. Deze bruisende stad is kleiner dan Los Angeles, Chicago of New York maar niet minder swingend. ‘The Big Easy’ was nog een tijdje de hoofdstad van Louisiana tot 1849 maar sinds die tijd is dit Baton Rouge. Southern hospitality is wat hier de klok slaat. In NOLA draait het om lekker eten, muziek en de heerlijke sfeer.

Geschiedenis van New Orleans

De geschiedenis van New Orleans begon bij Fransman Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville. Deze stichtte de stad in 1718 en vernoemde het naar Filips II van Orléans. In 2005 zorgde orkaan Katrina voor duizenden slachtoffers en werd een gedeelte van de stad verwoest. Sindsdien krabbelt de stad en haar inwoners weer op en bloeit de stad weer helemaal op.

New Orleans

Cultuur van New Orleans

De cultuur van NOLA is zeer divers te noemen. De architectuur is van Franse makelij wat toch bijzonder is. Slechts iets meer dan 1% van de mensen spreekt nog Frans want de meest gesproken talen zijn Engels en Spaans.

Een van de belangrijkste feestdagen van New Orleans is het welbekende Mardi Grass oftewel ‘Fat Tuesday’. Op deze dag is er een carnavalsparade en zijn mensen verkleed en brengt al met al veel sfeer mee.

New Orleans

Eten in New Orleans: Southern Style

De keuken van NOLA bestaat veelal uit zeegerechten. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld gerechten zoals gumbo, jambalaya (zie afbeelding hierboven) en crawfish.

Bezienswaardigheden in New Orleans

In ‘The Big Easy’ is het nooit saai. Niet voor niets is de slogan van de lokals ‘Let the good times roll’, of in het Frans ‘Laissez les bon temps rouler’. Bekijk hieronder een greep uit de bezienswaardigheden. Wat kun je doen in New Orleans? Bekijk hier de beste tips.

New Orleans

New Orleans Historic Voodoo Museum
Voodoo maakt vandaag de dag nog steeds een groot deel uit van het leven van zo’n 15 procent van de inwoners. Afrikaanse slaven brachten deze ‘way of living’ zo’n vijf honderd jaar geleen mee naar NOLA en is dus nog steeds springlevend. In dit museum, wat niet bijster groot is, krijg je tekst en uitleg.

Adres: 724 Dumaine St, New Orleans, LA 70116, Verenigde Staten

French Quarter
De naam zegt het al French Quarter, of Vieux Carre doet Frans aan. Niet gek als je kijkt naar de architectuur. Hier komen de Franse invloeden goed tot uiting. rode dakpannen, arcades, gezellieg smeedijzeren balkonnetjes en muurbloemen. Hier vind trouwens ook het nachtleven plaats en kun je heerlijk eten in de vele goede restaurants. Het is een gezellig wijkje waar je het St. Louis Cathedral en Jackson Square kunt genieten van de vele live optredens en op stand kunt shoppen bij Royal Street. Aanvankelijk werd de wijk gesticht door Spanjaarden maar drukten de Fransen in de achtiende eeuw hier hun dikke stempel op met panden die tot 300 jaar oud zijn.

Adres: Van Canal Street tot Esplanade Avenue

Garden District
Had iemand het over ‘op stand’? Grote tuinen, grote magnolia bomen en herenhuizen, zo kun je het Garden District in New Orleans het beste omschrijven. Wandel of fiets door Prytania Street, Camp Street of First Street en zie de prachtige architectuur van de herenhuizen. Drink een koffie in een van de tentjes náást deze huizen en shop in de vele boetiekwinkeltjes. Loop hier doorheen op eigen gelegenheid of met een gids die je tijdens het wandelen uitleg geeft over de historie van de wijk.

Saint Louis Cemetery
Als je over deze begraafplaats loopt, lijkt het misschien een beetje op Zuid-Amerikaanse taferelen maar ook in New Orleans werden overledenen bovengronds begraven. Deze werden begraven in marmeren kamers boven de grond. Dat gebeurde omdat de stad omringd is door water en de stad gebouwd is onder zeeniveau. De begraafplaatsen Lafayette Cemeteries, St. Patrick’s Cemeteries en St. Louis Cemeteries kun je vrij bezoeken maar ook onder begeleiding van een gids die je vertelt over de overledenen, begraafplaatsen en dat het er spookt. Bekijk hier een greep uit de ghost tours.

Adres: Basin at St. Louis St., New Orleans, LA 70112

New Orleans

National World War II Museum
Dit museum dat uit drie gedeeltes bestaat is gewijd aan de Tweede Wereldoorlog waarvan het strijdtoneel Europa was. Het andere gedeelte is compleet gewijd aan de oorlog in de Stille Oceaan. Het laatste gedeelte kun je bezoeken als je gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog wilt zien. Tip: Koop je kaartje vooraf online. Zo verlies je geen tijd in de wachtrij.

Adres: 945 Magazine St, New Orleans, LA 70130, Verenigde Staten

New Orleans

Mardi Gras
Sta je nog in dubio wanneer je naar New Orleans wilt afreizen en ben je niet afhankelijk van vakantieperiodes? Bezoek dan NOLA tijdens Mardi Gras. Deze carnivalsviering die teruggaat tot 1837 wordt traditioneel gehouden eind februari begin maart en duren zelfs een paar weken! Mardi Gras in New Orleans wordt gevierd Fat Tuesday, zeg maar Aswoensdag. Op deze dat vindt het hoogtepunt plaats, de vrolijke, kleurrijke parades van versierde wagens die door de straten trekken. Net zoals in Nederland moet ook jij eraan geloven en je verkleden.

Mardi Gras World
Lukt het je niet om tijdens Mardi Gras aanwezig te zijn? Ga dan naar het museum waar je verschillende praalwagens kunt zien. Deze wagens worden veelal hier ook ontworpen én gebouwd.

Adres: 1380 Port of New Orleans Pl, New Orleans, LA 70130, Verenigde Staten

New Orleans

City Park
City Park in NOLA is een groot park dat ongeveer de helft van Central Park van New York City beslaat maar waar wel veel te doen is. Geniet hier van de natuur terwijl je langs eeuwenoude bomen loopt of ga op z’n Hollands het park verkennen op de fiets. Ook kun je hier een bootje huren en een stukje varen. Aan het park liggen de botanische tuin het het Museum of Art.

Adres: 1 Palm Dr., New Orleans, LA 70124

Onze tips

Tip 1: Boottocht over de Mississippi
Jazz is waar de stad bekend om staat en ook de creoolse keuken. Wat als je deze kon combineren met een mooie boottocht? Nou, dat kan! Boek wel op tijd want deze tochten zijn erg gewild. Je kunt korte cruises doen of varianten met een avondvullend programma. Wil je een tocht maken met een échte en tevens enige stoomboot, plan dan een tocht met de Steamboat Natchez. Deze neemt je mee op een 2 uur-durende tocht over de Mississippi, geweldig! Je kunt kiezen uit een Dinner cruise met live Jazz band met buffet en prachtige uitzichten op de stad of een Harbor cruise met alleen tekst en uitleg van een gids.

Tip 2: Bezoek een katoenplantage
Houd je van historie en wil je meer te weten komen over het slavernijverleden? Op een uurtje van de stad kun je verschillende plantages bezoeken die het verhaal vertellen van verschillende slaven, het werk, hun dagbesteding en waaronder de medewerkers te lijden hadden. Plantages die je onder andere kunt bezoeken zijn oak Alley Plantation, Laura Plantation en Hournas House.

Tip 3: Het spookt in NOLA!
Misschien heb je weleens een spannende aflevering van Ghost Adventures op tv gezien, maar nu kun je dit in het echt meemaken. New Orleans staat samen met Savannah ook wel bekend als de meest ‘haunted city in the US’. Met een gids loopt je tijdens zo’n Ghost Tour door French Quarter en hoor je spookverhalen over zwarte magie, voodoo, vampiers, piraten en geesten. Deze tours worden uitgevoerd door lokale experts in de stad en scoren goed. Ook deze tour is erg populair dus boek op tijd.

Tip 4: Pak de bus
Mocht je niet al te veel tijd hebben om de stad te verkennen neem dan de Hop On Hop Off bus. Deze laat je in korte tijd álle hoogtepunten van de stad zien. Op deze manier leer je over de stad en zie je hoe groot en uitgestrekt deze is. Je mist niets en kunt zitten, ideaal!

Tip 5: De City Pass
Als laatste geven we je de New Orleans: Go City All-Inclusive Pass als tip mee. Hiermee krijg je tot 50 procent korting op grote attracties zoals Paddlewheeler Creole Queen, Mardi Gras World, Cities of the Dead Cemetery History Tour by Haunted History Tour, French Quarter History / Voodoo Tour en de Walking Scavenger Hunt. Bekijk nog veel meer in de link.

New Orleans

Sport in New Orleans

Amerika is natuurlijk een groot land met veel sporten. Ook in New Orleans kun je je hart ophalen als het gaat om het bezoeken van sportwedstrijden. We garanderen een spektakel die zijn gelijke niet kent. En omdat Amerikanen grote sportliefhebbers zijn is er ieder jaargetijde wel een sportseizoen bezig, dus je bent verzekerd van succes! Bezoek eens een wedstrijdje van een van onderstaande teams:

New Orleans Saints (American football)
New Orleans Pelicans (Basketball)
New Orleans Gold (Rugby)
New Orleans Hurricanes (Women’s American football)

Eten en drinken in New Orleans

Lokals benoemen ‘eten’ als hoofdzaak in New Orleans. De keuken is veelzijdig een veelal Creools-geïnspireerd. Deze gerechten zijn afkomstig van Franse immigranten die Creoolse gerechetn uit de Caribbean en Cajun maakte maar deze hebben vandaag de dag ook een flinke touch Italiaanse, Spaanse en Afrikaanse invloeden. Het bekendste gerecht? Dat is ongetwijfeld Gumbo (zie afbeelding hierboven). Dat is een stoof met typische Cajun kruiden. Ook Jambalaya, wat een soort Paella is, is erg geliefd.

New Orleans

Hoeveel dagen heb je nodig voor New Orleans?

Sommigen pakken slechts 1 dag voor de stad, maar dan leer je het niet goed kennen. Eigenlijk raden we 5 volle dagen aan, dus zeg maar 4 nachten. Je zult niet meer weg willen. Deze citytrip is ook goed te combineren met jouw reis naar Miami of Key West. Je kunt dan een leuke autotrip maken die begint in New Orleans en met Key West als eindpunt.

Leuke dingen om alvast te boeken!

Wil je er zeker van zijn dat je nog terecht kunt bij een leuke activiteit? Boek dan hieronder alvast jouw gewenste tour! Dan kun je deze ook weer afvinken en alvast met de voorpret beginnen.

Extra informatie

Stad: New Orleans Klimaat: Zeeklimaat
Staat: Louisiana Vervoer: Uber, metro, taxi en bus.
Hoogte: 2m Oppervlakte: 907 km²
Inwoners: 378.715 Tijdverschil: 7 uur vroeger dan in Nederland/België
Vliegveld: New Orleans International Airport (MSY) Nuttige websites: NewOrleans.com
Stadspass met korting: New Orleans Go Pass

Praktische informatie

Hoe kom je er?: Voor goedkope vliegtickets ga naar Momondo of Kayak of KLM.
Van vliegveld naar centrum: Bekijk via Google Maps jouw route vanaf het vliegveld
Overnachten: Boek een accommodatie via Booking.
Fooien: Ja Doordat veel personeel een laag basissalaris krijgen is het in de V.S. gebruikelijk om fooi te geven. Mensen die je helpen met bagage 1 a 2 dollar, taxichauffeurs 10-15%, barman 1 dollar, aan tafel serveerder 15-20%.
ESTA reistoestemming Voor het bezoeken van de Verenigde Staten heb je een reisdocument nodig. Tegenwoordig is hiervan ook een app. Bekijk hier de website.
Creditcard Tijdens een bezoek aan zowel de V.S. als Canada ga je een creditcard nodig hebben.
Paspoort Deze moet minimaal 6 maanden geldig is als je terugkomt
Stekker Voor de V.S. en Canada heeft u een reisstekker nodig. Wees goed voorbereid en bekijk hier jouw opties.
Reisverzekering Zorg ervoor dat je een verzekering met werelddekking hebt.

Start jouw voorpret met een filmpje!

Start alvast met jouw reis en bekijk de stad in deze stadsfilm van Expedia.