Home Memphis

Memphis

door backdoor

Memphis
Deze swingende stad met circa 652.000 inwoners ligt aan de Mississippi-rivier en wordt ook wel de ‘Geboortestad van de Blues’ genoemd. Niet zonder reden want grootheden zoals Johnny Cash en Elvis Presley hebben muziek opgenomen in Memphis.

Geschiedenis van Memphis

Memphis ligt in de staat Tennessee en kreeg zijn naam van een inheemse stam. De vrouw van het stamhoofd heette Memphis en zo geschiedde. Lange tijd werd het land waarop de stad is gebouwd bevolkt door de ‘First Nations’ zoals inheemse stammen in de Verenigde Staten ook wel genoemd worden.

Gesticht in 1819
De stad Memphis werd gesticht in 1819 en ontwikkelde zich aanvankelijk als transportcentrum. Doordat er veel katoenplantages waren in de regio werd Memphis gebruikt als grote markt om slaven te verhandelen. Het verhaal achter de strijd die dit losmaakte wordt onder andere duidelijk in het National Civil Rights Museum. Hier wordt ook het verhaal vertelt van Dokter Martin Luther King die in de stad werd doorgeschoten bij het Lorraine Motel.

Memphis is de muziekstad van de wereld

Zo worden Nashville en Memphis genoemd. Geen slechte bijnaam toch? Waarom? Maak in de avond eens een rondje door het bekende straatje Beale Street. In elk café wordt live muziek gespeeld door artiesten die graag willen doorbreken of inmiddels behoren tot Tennessee’s muziekmeubileair. Kun je geen genoeg krijgen van muziek en historie? Bezoek dan eens de Sun Studio waar onder anderen Johnny Cash, Elvis Prestley, Carl perkins, Jerry Lee Lewis en Roy Orbison hun muziek opnamen. Latere Sun Studio-sterren waren BB King, Rufus Thomas, Ike Turner en Howling Wolf.

Het STAX-label bracht Soul tot leven met grote hits van onder andere Otis Redding, Isaac Hayes, Sam & Dave, Booker T & The MG’s, The Bar Kays,

Natuurlijk kan een bezoekje aan het bekende landgoed van Elvis Prestley niet ontbreken. GraceLand is letterlijk een stap terug in de tijd. Het ietswat kitserige huis laat je zien hoe Elvis leefde. Je maakt een tour langs de jungle kamer, loopt langs de tuin waar de grootheid begraven ligt, kunt films bekijken en kan tot slot nog een blik werpen op zijn verzameling auto’s en vliegtuigen.

Terug in de tijd
Als je Memphis bezoekt kun je niet om de gebeurtenissen in de historie heen. Martin Luther King werd doorgeschoten op 4 april 1968 op het balkon van het Lorraine Motel. Nu 50 jaar later is het gebouw geworden tot een museum waar tentoonstellingen en informatie wordt gegeven over slavernij en de besbetreffende moord op de dominee en burgerrechtenactivist. Belangrijk want het museum geeft een inkijkje in het ‘Zuidelijke’ harde leven die de Afro Amerikaanse bevolking onderging.

Een verlengstuk hiervan is het Cotton Museum. Veel Afro Amerikanen werkten op katoenvelden. Naast een stuk historie wordt hier ook het proces van katoen uitgelegd en welk effect deze industrie op de stad heeft gehad.

Memphis

De gezelligste maand om Memphis te bezoeken

Wanneer is de gezelligste tijd om Memphis te bezoeken? De inwoners weten dit antwoord wel: tijdens het festival Memphis in May, natuurlijk! Deze begint traditioneel met Baele Street Music Festival. In deze maand draait het om gezelligheid en vooral: Muziek! Barbecue is ook een zeer belangrijk onderdeel en als je er toch bent, probeer dan even de lokale specialiteit, langzaam gegaard varkensvlees.

Er zijn zelfs heuse Wereldkampioenschappen BBQ waarbij wordt uitgemaakt wie het lekkerste vlees klaarmaakt. Niet echt voor de vegans onder ons maar wel leuk om mee te maken.

Tip

Memphis

Tip 1: March of the Ducks

Ben je in Memphis? Vergeet dan niet om in het Peabody Hotel naar de March of the Ducks te gaan kijken. Deze traditie waarbij de eendjes over een rood tapijt lopen bestaat al sinds 1933 en trekt veel kijkers.

Tip 2: Boottocht met de Mississippi raderboot

Ook een tripje met de Mississippi riverboot mag niet ontbreken. Hiervoor moet je wel op tijd kaartjes halen en deze kun je hier bestellen.

Leukste bezienswaardigheden van Memphis

Memphis
1. Graceland
Graceland spreekt als muziekliefhebber natuurlijk tot ieders verbeelding. Het landgoed dat ooit in handen was door een van de bekendste wereldsterren ter wereld werd gebouwd in 1939. Elvis Presley kocht het voor een ton en de bedoeling was om hier samen met zijn ouders in te wonen. Maar ook vrienden kwamen erbij in zonen. Hij woonde hier van 1957 tot zijn dood in 1977.

Adres: Adres: 3764 Elvis Presley Boulevard

Memphis
2. Sun Studio
Misschien is dit wel de meest bekende muziekstudio van de V.S.. Sam Philips richtte deze op in 1950 en noemde het toen Memphis Recording Service. Zeer bekende en beginnende artiesten hebben hier hun voetstappen gezet. Onder meer B.B. King, Ike Turner, Elvis Presley, Jerry Lee Lweis, Johnny Cash, U2 en Def Leppard.

Adres: Adres: 706 Union Ave, Memphis, TN 38103, Verenigde Staten

Memphis
3. Strax Museum
Ook ook wel het Stax Museum of American Soul Music genoemd werd geopend in 2003.Deze lanceerde ook de carrières van Richard Pryor, Otis Reddy en Isaac Hayes. Het Stax Museum is gevestigd om een campus waar je ook het Stax Music Academy en The Soulsville Charter School kunt vinden.

Adres: Adres: 926 E McLemore Ave, Memphis, TN 38126, Verenigde Staten

Memphis
4. Memphis Zoo
In de Memphis Zoo vind je zo’n 500 verschillende diersoorten. De leukste en meest exclusieve bewoners van dit park zijn de reuzenpanda’s genaamd Ya Ya en Le Le. Dit park dat zo’n 31 hectare beslaat is eigendom van de stad Memphis.

Adres: Adres: 2000 Prentiss Pl, Memphis, TN 38112, Verenigde Staten


5. National Civil Rights Museum
In dit museum draait het allemaal om burgerrechten. Het museum wat voorheen het Lorraine Motel was, staat ook wel bekend als het hotel waar Martin Luther King in 1968 werd vermoord. In dit museum is de rode draad het verhaal over de strijd voor burgerrechten voor Afro-Amerikanen dat beschreven wordt vanaf het moment van de aankomst in 1619.

Adres: Adres: 450 Mulberry St, Memphis, TN 38103, Verenigde Staten


6. Brooks Museum of Art
Dit museum is opgericht in 1916 en is volledig gericht op de kunst dat verdeeld is over maar liefst 29 gallerijen. Hier vind je meer dan 10 duizend schilderijen, beelden, tekeningen, foto’s en decoratieve kunst.

Adres: Adres: 1934 Poplar Ave, Memphis, TN 38104, Verenigde Staten


7. Beale Street
Wil je een keer een lekker avondje uitgaan? Ga dan naar een van de bekendste entertainmentstraten ter wereld: Beale Street. Luister in de vele café’s naar live muziek en geniet van de heerlijke restaurants. Deze straat heeft een levendige historie want aanvankelijk was deze straat het toneel voor handelaars die langs de Mississippi Rivier handel dreven. Gokken, drank en voodoo waren aan de orde van de dag.

Sport in Memphis

In tegenstelling tot veel andere Amerikaanse steden is Memphis niet echt een sportstad zoals Chicago, San Francisco, Philadelphia of Boston. Echter heeft de stad wel hun trots in de NBA spelen, de Memphis Grizzlies. De Grizzlies zijn hiermee het enige team dat uitkomt in een van de vier grootste Amerikaanse profcompetities

Bekende mensen geboren in Memphis

Deze acteurs en muzikanten hebben hun roots liggen in de muziekhoofdstad: Morgan Freeman, Aretha Franklin, Lisa Marie Presley, Shannen Doherty, Juicy J en Justin Timberlake.

Leuke dingen om alvast te boeken!

Wil je er zeker van zijn dat je nog terecht kunt bij een leuke activiteit? Boek dan hieronder alvast jouw gewenste tour! Dan kun je deze ook weer afvinken en alvast met de voorpret beginnen.

Extra informatie

Stad: Memphis Klimaat: Zeeklimaat
Staat: Tennessee Vervoer: Uber, metro, taxi en bus.
Hoogte: 103 m Oppervlakte: 839,2 km²
Inwoners: 646.889 Tijdverschil: 7 uur vroeger dan in Nederland/België
Vliegveld: Memphis International Airport (MEM) Nuttige websites: Memphis Travel

Praktische informatie

Hoe kom je er?: Voor goedkope vliegtickets ga naar Momondo of Kayak of KLM.
Van vliegveld naar centrum: Bekijk via Google Maps jouw route vanaf het vliegveld
Overnachten: Boek een accommodatie via Booking.
Fooien: Ja Doordat veel personeel een laag basissalaris krijgen is het in de V.S. gebruikelijk om fooi te geven. Mensen die je helpen met bagage 1 a 2 dollar, taxichauffeurs 10-15%, barman 1 dollar, aan tafel serveerder 15-20%.
ESTA reistoestemming Voor het bezoeken van de Verenigde Staten heb je een reisdocument nodig. Tegenwoordig is hiervan ook een app. Bekijk hier de website.
Creditcard Tijdens een bezoek aan zowel de V.S. als Canada ga je een creditcard nodig hebben.
Paspoort Deze moet minimaal 6 maanden geldig is als je terugkomt
Stekker Voor de V.S. en Canada heeft u een reisstekker nodig. Wees goed voorbereid en bekijk hier jouw opties.
Reisverzekering Zorg ervoor dat je een verzekering met werelddekking hebt.

Start jouw voorpret met een filmpje!

Start alvast met jouw reis en bekijk de stad in deze stadsfilm van Expedia.