Home Ottawa

Ottawa

door backdoor
ottawa

In tegenstelling wat veel mensen denken is de hoofdstad van Canada Ottawa en niet Toronto. De hoofdstad ligt in Ontario en heeft ongeveer 900.000 inwoners. Naast Engels wordt in de stad ook veelvuldig Frans gesproken. Ottawa is trouwens ook de thuishaven van veel ambachtelijk gebrouwen biertjes.

Geschiedenis van Ottawa

De Odawa-stam zwaaide lang de scepter in dit gebied dat vandaag de dag bekend staat Ottawa. Deze behoorde tot de inheemse bevolking van de Algonquin. Deze bevolkingsgroep heeft atijd beweerd nooit gebieden met geweld te hebben bezet.

In 1812 brak er oorlog uit tussen de Verenigde Staten en Groot Brittannië. De Canadese overheid stimuleerde de immigratie van mensen uit Ierland om vooral rond Ottawa te gaan wonen. Dat leiden tot veel arbeiders die aan het werk gingen in houthandel. Daarnaast werd het Rideau-kanaal aangelegd. Dit waren twee grote projecten die Ottawa in één klap op de kaart zetten. De aanleg werd voltooid in 1832 en hierop volgde een grote uitbreiding van het aantal inwoners. Ottawa als hoofdstad kiezen diende twee doelen. De stad lag op de grens tussen het Franse Québec en het Engelse Ontario en daarnaast bevorderde dit de samenwerking tussen beide gebieden.

In die tijd was er grote rivaliteit tussen Montreal en Toronto. Ottawa bewoog zich daartussen als bescheiden handelsstad. Het was uiteindelijk Queen Victoria dat in 1857 Ottawa uitriep tot hoofdstad van Canada.

Prinses Juliana verbleef in de Tweede Wereldoorlog samen met haar kinderen in Ottawa. Hierdoor heeft de stad altijd een mooie binding met Nederland gehad. Dit resulteert in het jaarlijkse Tulpenfestival. Het Nederlandse Koningshuis stuurt tulpenbollen naar de stad. Dit als dankgebaar voor de huisvesting van Prinses Juliana maar ook voor de hulp van Canadese soldaten tijdens de oorlog. Na meer dan 75 jaar na de oorlog wordt deze traditie nog steeds in stand gehouden.

Wat kun je doen in Ottawa

Het is een grote maar overzichtelijke stad. Hier zetelt de Canadese overheid en is genoeg te doen om je een aantal dagen te vermaken. Je kunt ook een fiets huren om de stad te verkennen.

Parliament Hill

Vanuit dit mooie, klassieke gebouw wordt het land bestuurd. Parliament Hill is duidelijk te herkennen aan de mooie klokkentoren die boven de stad uitsteken. Het is ook een plek waar eeuwenoude tradities in ere worden gehouden. Zo is hier tijdens de zomermaanden een officiele wisseling van de wacht te zien. Ook tijdens de Kerstperiode is het hier een gezellige boel want dan Christmas Lights Across Canada met mooie Kerstkleuren.

Rideau Canal

We spraken eerder al over dit historische kanaal dat overigens is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Dit kanaal loopt dwars door de stad en wordt ook wel de levensader van de stad genoemd. In de lente- en zomermaanden kun je hier mooie wandel- en fietstochten langs maken. In de winter is het kanaal erg geliefd bij schaatsers want dan bevriest deze en wordt dit ook wel het ‘grootste ijsbaan ter wereld’ genoemd. Lekker schaatsen met kleine stalletjes waar je hot chocolate milk kunt halen en een versnapering.

Confederation Square

Dit prachtige plein is het hart van Ottawa. Omdat dit letterlijk het centrale punt van de stad is, beginnen hier veel stadstours per fiets en te voet. In de buurt liggen onder andere het National War Memorial en het National Arts Centre.

Bytown Museum

Dit museum kun je niet overslaan als je meer wilt weten over de vroege geschiedenis van de stad. In den beginne heette deze namelijk Bytown. Wil je nog meer geschiedenis dan ga eens naar Canada Aviaton Museum. Dit museum geeft je ook een inkijk in de geschiedenis van de Canadese luchtvaart en is gevestigd in een verbouwde hangar. Hoe gaaf is dat?

ByWard Market

Een van de leukste wijken in de stad is by far ByWard Market. Hier vind je dagelijks een leuke boerenmarkt met ontzettend veel streekproducten en vind je gegarandeerd een leuk souvenir voor de thuisblijver, of natuurlijk gewoon lekker voor jezelf. Rondom de markt bevinden zich leuke winkeltjes, café’s en restaurants.

Diefenbunker

Tussen 1959 en 1961 liet minister John Diefenbaker deze bunker bouwen omdat hij bang was voor een atoomaanval. Deze atoomschuilkelder ligt met 30 kilometer net iets buiten de stad. Deze ondergrondse bunker bestaat uit vier verdiepingen en werd gebruikt in de Koude Oorlog. Deze werd gebouwd om de Canadese regering en leger in de Koude Oorlog te beschermen tegen een eventuele atoomaanval.

In deze bunker konden 535 mensen een maand lang verblijven. Dit onder extreem sobere omstandigheden. Sinds 1998 is deze opengesteld voor publiek en te bezoeken. Lopend door de gangen zie je onder andere het crisiscentrum waar je oude telefoon ziet, maar ook landkaarten en computers.

Canadian Museum of History

Als je van historie houdt dan mag je dit museum zeker niet overslaan. In dit museum kom je meer te weten over de geschiedenis van Canada. Leer meer over onder andere totempalen, architectuur en veel andere inheemse verzamelstukken. Een echte ode aan de inheemse bevolking is The Native Peoples Exhibition Hall. Deze is gewijd aan de First Nations van het land, zij die er ‘als eersten’ waren.

Gatineau Park

Even de stad ontvluchten kun je doen in Gatineau Park. In dit beschermde natuurgebied, dat officieel tot het Franstalige deel behoort, kun je mooi wandelen én wild life tegenkomen. Wees niet verbaasd als er een beer voorbij komt lopen. Maar er leven ook andere dieren zoals coyotes, bevers en herten. Ben je het lopen even zat? Ga dan met de zipline een stuk verkennen.

Notre-Dame Cathedral

Dit kun je gerust een impossant bouwwerk noemen. Met de bouw van de Notre-Dame Cathedral begon men in 1841.

Canadian War Museum

In dit museum kom je alles te weten over, hoe kan het ook anders, oorlogen. Dit museum neemt je mee in de Amerikaanse Revolutie, De Eerste Wereldoorlog, De Koude Oorlog en de Oorlog van 1812.

Sportwedstrijd bezoeken

De échte sportpassie van Canadezen ligt op het gebied van ijshockey. Bezoek eens een sportwedstrijd als je de kans hebt. Het seizoen van ijshockey loopt van oktober tot en met juni. Ga dan eens naar een thuiswedstrijd van de Ottawa Senators. Het woord ‘Hockey’ betekent voor Canadezen ijshockey die andere variant op een veld noemen zij field hockey. Voor aanvang van een sportwedstrijd wordt net zoals in de Verenigde Staten het volkslied gezongen, dus het ‘Oh Canada’.

Tip:

Geniet eens van een heerlijke Beavertail. Dat is een zoete deegpastei dat vol met kaneel en suiker zit en lijkt op de staart van een bever. Ook is ander beleg verkrijgbaar.
Wil je uitgaan? Gezellig, maar reken niet op ‘laterjes’. Het feest begint hier al vroeg want het uitgaansleven sluit om 02.00 of 03.00 uur.

Conclusie

Ja, Ottawa is minder bekend dan andere steden als Toronto of Vancouver en wordt ook minder bezocht. Maar dat is niet terecht.

Boek hier alvast jouw tour!

Wil je er zeker van zijn dat je nog terecht kunt bij een leuke activiteit? Boek dan hieronder alvast jouw gewenste tour! Dan kun je deze ook weer afvinken en alvast met de voorpret beginnen.