Home Quebec

Quebec

door backdoor

Quebec

Quebec
Quebec is een stad in de Canadese provincie Quebec die op een paar honderd kilometer van Monrtreal ligt. De stad heeft zo’n half miljoen inwoners en heeft van oudsher een belangrijke haven waar handel wordt gedreven. In Quebec wordt voornamelijk Frans gesproken.

Geschiedenis
Voordat Europeanen voet aan land zette woonden in deze omgeving verschillende inheemse stammen van jagers en vissers. In 1533 zette Fransman Jacques Cartier hier voet aan wal. Tussen 1541 en 1543 probeerde deze en Franse nederzetting te stichten maar die poging mislukte. Pas in 1608 lukte dit onder leiding van Samuel de Champlain wel die ook Quebec officieel als stad stichtte.

De Fransen moesten hun Quebec wel verdedigen maar deden dit niet echt. Hun nederzetting kwam niet van de grond en hadden zeker geen manschappen om te vechten. Hun nederzetting bestond in die tijd uit een handelspost en een houten versterking. Niet veel om je staande te houden zou je zeggen. Wat je denkt dat zou gebeuren, gebeurde ook. In 1629 nam Engelsman David Kirke en zijn troepen de stad over. Na een deal met de Fransen werd een paar jaar later in 1632 de stad teruggegevens aan Frankrijk. In 1663 werd de stad de nieuwe hoofdstad van Nieuw-Frankrijk. In die tijd was het inwoneraantal slechts 550 mensen. Toch bleef de spanning tussen de Fransen en de Britten voelbaar. In 1690 probeerde de Britten nogmaals om de stad over te nemen maar dat had geen succes.

Later in 1759 wel tijdens de Zevenjarige oorlog. Heirbij belegerden de Engelsen de stad en voerde zij vanaf de rivier maar liefst twee maanden lang bombardementen uit op de stad. De stad werd nu de hoofdstad van de Britse kolonie Quebec. Toen in 1775 de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog bezig was probeerde Amerikaanse revolutionairen de stad over te nemen om zo Canada toe te voegen aan de Verenigde Staten maar het lukte niet om de stad in te nemen.

Economische vooruitgang
In 1800 begon de economie te floreren met reden dat er meer mensen naar Quebec kwamen om te werken en wonen. Er werden grondstoffen vervoerd naar Groot-Brtiannie.
Proberen en beleven
Maple Syrup, poutine en Indian summer, walvissen spotten in Tadoussac

In Quebec spreekt men Engels en Frans
In de stad wordt veel Frans gesproken maar bij de meeste openbare gelegenhedenkun je ook terecht met Engels. Mocht je echter de provincie in gaan dan loop je de kans weinig te kunnen met Engels. De plattelandsbewoners spreken van oudsher een soort dialect Frans wat niet heel eenvoudig te begrijpen is als je geen Frans spreekt.

Vibe van Viva La France!
Ja er wordt Frans gesproken maar daar stopt het niet. Als je weleens in Parijs of omgeving bent geweest herken je vast wel de schattige straatjes met Franse architectuur, barretjes, restaurants en bistro’s. Dat is in Quebec niet veel anders. De Franse invloeden zijn overal voel- en merkbaar. De stad heeft een herkenbare stadsmuur die in zijn geheel in tact is gebleven en waar je langs kunt wandelen. Uiteindelijk kom je langs Le Château Frontenac

De stad heeft respect voor historie en dat houdt in dat veel straatjes er nog exact hetzelfde uit zien als heel heel vroeger. Lekker slenteren door de straatjes waar letterlijk eeuwenlang niets aan is gedaan. Een kijkje in de geschiedenis is een wandeling in le Vieux Québec. Deze le Vieux Québec wat letterlijk vertaald Oud Quebec betekent, wordt het straatbeeld bepaald door geplaveide straatjes, Franse koloniale artchitectuur en je zou denken dat je in een stadje in Frankrijk loopt. Dit stukje oude stad is zo goed bewaard gebleven dat het zelfs een plekjes heeft verworven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Heerlijk beloopbare stad
Vooral le Vieux Québec is uitstekend beloopbaar. Uiteraard kun je ook een fiets huren maar een auto raden we niet. Laten we zeggen dat sommige historische straatjes niet heel erg berekend waren op autoverkeer.
De bezienswaardigheden van Quebec
le Vieux Québec
dit moet je aanpassen
De oude stad is verdeeld in Haute-Ville (Upper Town) en Basse-Ville (Lower Town. Haute-Ville was vroeger het leefgedeelte voor de hogere sociale klassen, zoals adellijken en priesters. Basse-Ville was daarentegen de woonplaats van het gewone volk. De huizen zijn hier veel kleiner. Als je hier rond loopt kun je maar zo verdwalen in de vele smalle straatjes.
Château Frontenac
Dit statig en indrukwekkend stukje architectuur werd gebouwd in 1893 en is tegenwoordig een hotel. Dit gebouw wat voorheen een kasteel was heeft kamers dat een prachtig uitzicht biedt op vrijwel de gehele stad en met name de St. Lawrence rivier. Nee, een overnachting is niet goedkoop maar wie kan zeggen dat je in een kasteel hebt geslapen? Toch wat budget over? Slaap dan in dit Fairmont Le Château Frontenac. Dit hotel is trouwens het meest gefotografeerde gebouw in Quebec. Voor de Chateau vind je een gezellig plein met kleurige huizen, gezellige terrassen, kunstenaars, romantische kerkjes en een levendig straatbeeld maken het plaatje compleet.
La Citadelle
La Citadelle was oorspronkelijk gebouwd om de stad te beschermen tegen indringers. Tegenwoordig doet deze dienst als museum en staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het museum maak je kennis met de geschiedenis van de stad en heb je een mooi uitzicht over de rivier. Leuk weetje: De wisseling van de wacht.

Hôtel du Parlement
Hier worden dé beslissingen genomen. Het parlementsgebouw heeft een fraaie architectuur en een prachtig aangelegde tuin waar in je kunt lopen. Er is een gedeelte waar je als bezoekers kunt komen en zelfs een gratis rondleiding kunt krijgen. Eenmaal binnen kun je niet alleen genieten van de architectuur maar ook van de kunstwerken, stijlvolle kamers en andere details.
Notre Dame de Quebec
De kerk werd gebouwd in 1647 en overleefde maar liefst twee branden. Deze blikvanger heeft wat moeten verduren maar is sinds 1989 een beschermd monument dat goed wordt beheerd en verzorgd.
Plains of Abraham Battlefield Park
Deze Plains of Abraham was de eerste plaats waar Britse kolonisten in 1759 voet aan wal zetten om de slag van Quebec uit te voeren. Tegenwoordig is het een stuk rustiger omdat het nu een stadspark is geworden. Je kunt hier gezellig picnicken en loopt er tussen de joggers, mensen die hun hond uitlaten en andere vormen van vertier doen. In het park wordt trouwens ook het jaarlijkse Quebec City Summer Festival gehouden.
Basse Ville
De stad is onderverdeeld in twee delen; de Haute Ville en de Basse Ville. Dus zeg maar, een hoger gelegen gedeelte en een lager gelegen gedeelte. De meeste bezienswaardigheden kun je bekijken in Haute Ville maar dat weerhoudt jou als reiziger natuurlijk er niet van om ook een kijkje te nemen in Basse Ville. In Basse Ville kun je onder andere het historische Place-Royale en het Musée de la Civilisation bekijken. Een leuke tip is om hier door de Rue du Petit-Champlain te lopen. In dit sfeervolle straatje tref je boetiekshops, restaurants een leuke speciaalzaken.

De oude haven
Wat is dit een heerlijke plek om lekker rond te struinen. Heb je jouw wandelschoenen meegenomen? Dan kun je vanuit hier het pad naar de Montmorence Falls volgen die 50 kilometer lang is. In de oude haven vind je onder andere het prachtige historische treinstation en de public market waar je jowu inkopen kunt doen voor wat betreft groenten en fruit, maar waar je ook heerlijk kunt lunchen.
Place-Royale
Hier op het Place-Royale werd in 1608 een fort gesticht door Samuel de Champlain en geldt ook wel als de allereerste bewoonde Franse nederzetting in Noord-Amerika. Hierover kun je meer te weten komen in het Musée de la Place-Royale.

Bezienswaardigheden in de buurt
Forillon National Park
Dit is een prachtig park waar je indrukwekkende kliffen, rotsformaties, baaien en bossen kunt zien. Ook leeft hier een groot aantal verschillende dieren. Wat dacht je van zwarte beren, lynxen, elanden en letterlijk aparte vogels. In dit park kun je je hart ophalen als je houdt van wandelen en fietsen. Er zijn zelfs speciale wandel- en fietsroutes uitgestipeld door het hele park die je voeren naar verschillende uitzichtpunten en watervallen. Goede tip van Flip!
Ben je hier in de winter? Dan kun je het park langlaufen. Andere activiteiten die je hier kunt doen zijn whale watching, kayakken, snorkel- of duikexcursies.

Montmorency Falls
Twaalf kilometer verderop van het centrum liggen de Montmorency-watervallen. Deze zijn maar liefst 84 meter hoog en 46 meter breed. Best bizar als je bedenkt dat de Niagara Falls zo’n 30 meter minder hoog zijn. Hier, bij de Montmorency waterval kun je via een brug over de watervallen heen lopen. Ook bevindt zich hier een landhuis genaamd Montmorency Manor, vanuit hier heb je een prachtig uitzicht en is er een bezoekerscentrum en restaurant. Tip: Mocht je hier in de winter zijn dan moet je zeker even deze waterval bekijken want dan bevriest deze namelijk volledig en is prachtig om te zien.

MEER NATUUR – AANPASSEN TEKST
Natuurliefhebbers kunnen – zoals in heel Canada – ook goed terecht in Québec. Het Mingan Archipelago National Park, Parc du Bic en Parc de La Gaspésie zijn dan drie van de beste keuzes voor je. Het eerst genoemde park is wat lastig bereikbaar, maar de twee laatstgenoemde parken zijn goed bereikbaar vanuit Québec City.
Tot hier

CARNAVAL
DIT MOET JE AANPASSEN VERANDEREN
Quebec staat bekend om zijn wintercarnaval, na dat van Rio de Janeiro en New Orleans het derde carnaval ter wereld – tevens het grootste wintercarnaval ter wereld[6] – met omstreeks 1.000.000 bezoekers per jaar, voor het eerst in 1955 georganiseerd. Twee weken per jaar in februari staat de stad in het teken van winterse activiteiten op het gebied van cultuur, sport en uitgaan. Vaste onderdelen zijn de optochten, het grote ijspaleis, diverse sportieve activiteiten en attracties, muziekoptredens en de mascotte Bonhomme. Een ander groot festival, het Festival d’Eté, trekt elk jaar in juli omstreeks 900.000 bezoekers.
Van Nederland en Belgie naar Quebec
Helaas zul je via Toronto moeten reizen. Directe vluchten zijn er op dit moment nog niet. De totale reis zal minimaal rond 12 uur in beslag nemen. Québec is net als Montréal, Toronto en Ottawa een perfect startpunt voor een rondreis door Canada.
Affialiate:
https://www.droomplekken.nl/canada/quebec/
onder CORNO’S REISTIPS BIJ ONDER Maak een rondreis:
Wist je dat…
Alleen al de provincie Quebec zo’n 50x Nederland beslaat?
De Carnavalsviering in Quebec op nummer 3 staat als grootste viering?
Op 15 augustus men feesten viert ter ere van de Acadiaanse cultuur
HIERODNER DE TEKST VERANDEREN
Breng een bezoek aan Petit Champlain, een hele fotogenieke buurt. Er zijn leuke boetiekjes, restaurants, een kabeltreintje naar het hoger gelegen stadsdeel en een gigantische graffitimuur. Als je vanaf hier de kabeltrein neemt dan kom je uit bij Terrasse Dufferin bij het Chateau Frontenac.
Beste reistijd voor Quebec
Goede vraag. In elke jaargetijde zijn er leuke dingen te doen in de stad. In de winter zijn de dagen wel een stuk korter en een stuk frisser. Het voorjaar begint hier ook iets later dan in Belgie en Nederland. In mei wordt de temperatuur aangenamer met een lekker zonnetje en langere dagen. Als je van veel zon houdt kun je het beste tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus Quebec bezoeken. Ook omdat hier veel festivals en andere buitenactiviteiten plaatsvinden. Lekker gezellig picnicken in het park en een drankje doen op een van de vele terrasjes is heerlijk!
Mocht je houden van mooie herfstbeelden, ook wel de Indian Summer genoemd dan kun je in het najaar (september / oktober) je hart ophalen. Quebec kent prachtige herfstplaatjes van bladeren die van kleur veranderen en de temperatuur is nog opvallend zacht te noemen.
Vind je de kou niet erg en wil je wel weer een keertje ouderwets sneeuwballen kunnen gooien? Bezoek dan de stad eens in de winter. Er ligt sneeuw en de temperatuur duikt behoorlijk ver onder 0. Al met al krijgt de stad een heel ander gezicht en zeker richting de Kerst met alle versieringen en lichtjes is het enorm gezellig in de stad.

Etenen drinken proberen?
• Poutine: een potje met patat, jus en kaaswrongels
• Tire sur la neige: soep van esdoornbladeren
• Bagels: de lekkerste kun je scoren in Montreal
• Shish tawoek: gemarineerde kip op een pita, met groenten en hummus
• Tourtière: een vleespastei

Facebook
Facebook
Instagram